Ben je een Yogi?

Als moderator van verschillende Yoga Facebook groepen zie ik het antwoord op deze vraag regelmatig voorbij komen. Deelnemers melden zich aan en moeten ter goedkeuring een aantal vragen beantwoorden. Een van die vragen is ‘Ben je een Yogi?’. Deze vraag is niet door mij bedacht. Immers, ik ben geen beheerder van deze groepen. ‘Slechts’ moderator. Het blijft wat mij betreft een interessante vraag. Want wat maakt dat je jezelf wel of niet als Yogi ervaart?

Wie zich echt verdiept in de filosofie van Yoga weet dat een Yogi verwijst naar een Yogabeoefenaar. Het maakt niet uit hoe vaak of hoe lang. Als je Yoga beoefent ben je in de traditionele zin een Yogi. Dus ook als je slechts een van de pijlers beoefend.

In totaliteit bestaat Yoga uit een aantal pijlers -voor het gemak noem ik ze even zo- te weten: ademhaling, meditatie en positief denken, ontspanning, voeding en lichaamshoudingen. Vandaag de dag wordt er veel aandacht besteed aan de laatste pijler, maar zonder de andere pijlers kun je eigenlijk niet spreken van Yoga. Althans niet in de traditionele zin.

Maar waar vinden we die Yoga filosofie nu eigenlijk? In de Bhagavad Gita en de Yoga Sutras van Maharishi Patanjali. Wel wil ik hierbij vermelden dat beide spreken over een ander soort Yoga en het een niet verward mag worden met het ander.

Wie Yoga beoefend hoort ook een aantal leefregels in acht te nemen. Ook deze kunnen we vinden in de Yoga filosofie. Het -om welke reden dan ook- niet willen aannemen van die leefregels maakt geen verschil of je jezelf als Yoga beoefenaar wel of niet als Yogi ziet of ervaart. Het is eigenlijk heel simpel. Als je Yoga beoefent ben je in traditionele zin een Yogi. Hier is soms wat verwarring over, omdat veel mensen bij een Yogi denken aan iemand die hoog in de bergen in India leeft, zich richt op spirituele groei en ontwikkeling en zich onthecht heeft. Natuurlijk zijn dat ook Yogi’s, maar jij bent er ook een als je Yoga beoefent.

Maar waarom benadruk ik dit feit zo? Is het omdat je het Yogi zijn als een onderdeel van je identiteit mag aannemen? Of wellicht om een andere reden? Laat ik direct met het eerste beginnen. Neem het alsjeblieft niet aan als onderdeel van je identiteit. Laat je er vooral door inspireren. Als mens. Als ondernemer. In de Yoga filosofie kunnen we namelijk wijsheden vinden die we kunnen toepassen op ons zelf, ons leven en ons ondernemerschap voor groei en ontwikkeling.

Uiteindelijk staat niets stil. Er is continue sprake van beweging. Van binnen en van buiten. Of anders gezegd. Iedere beweging begint binnenin en vindt zijn vorm uiteindelijk in de uiterlijke wereld. Dit gegeven wordt wat mij betreft zo mooi belicht in de Yoga Sutras van Maharishi Patanjali, waarin hij heel helder beschrijft dat iets eerst in onze mind ontstaat en vervolgens gerealiseerd wordt in ons leven. In moderne termen heet dit de wet van manifestatie. Ik noem het karma. De wet van actie reactie. Dit verwijst naar zowel mentale als fysieke handelingen. Iedere actie kent een reactie. Of anders gezegd. Iedere beweging zorgt voor een andere beweging. En zo creëren we continue -bewust, onderbewust en onbewust- de wereld om ons heen. De hedendaagse Yogi is zich hiervan niet altijd bewust. Als we echter bewust aandacht besteden aan de leefregels die te vinden zijn in de Yoga filosofie dan kunnen we bewuster leren omgaan met onze energie. Energie is immers niets anders dan aandacht. Bewuste aandacht. Dit is nodig om zelfbewust te mogen worden.

Tot mijn doelgroep behoort de Yogi die tevens ondernemer is. Ik heb echter even geleden besloten me niet meer zoveel te willen richten op het geven van Yoga lessen. Daar ligt mijn kracht niet (meer). Veel bezielder voelt het voor mij om meer te delen over de Yoga filosofie en hoe je deze kunt integreren in je leven en onderneming. Zelfbewustzijn staat hierbij centraal. Ook hiervoor richtte ik me tot deze doelgroep. Er vielen me hierbij een aantal dingen op. Een daarvan is het gebrek aan kennis over de Yoga filosofie en het veld van mogelijkheden om ze toe te passen in je ondernemerschap. Een must als bewuste ondernemer als je het mij vraagt. Het maakt je uniek, bezield en authentiek in een branche waarin veel van hetzelfde wordt aangeboden.

De pandemie heeft ons naast veel uitdagingen de mogelijkheid gegeven tot zelfbewustzijn, maar niet iedereen heeft in zichzelf die mogelijkheid gevoeld. Het was voor velen immers overleven in plaats van leven. En dus zijn veel Yogi ondernemers op dezelfde voet verder gegaan. Echter, de Yoga branche van voorheen is niet meer. De pandemie heeft ook of misschien wel juist in de Yoga branche voor grote veranderingen gezorgd. Zo hoor ik van veel ondernemers dat ze minder voldoening ervaren in hun werk als Yoga leraar, het aantal klanten is afgenomen, men minder bereid is om geld uit te geven aan lessen, cursussen, trainingen etc. en dat men het gevoel heeft dat een passie die voorheen werk was nu vooral werk is geworden. Ik geloof persoonlijk niet dat de uitdaging hier bij het publiek of je klantenbestand ligt. Wel dat de uitdaging in jou ligt. Niet alleen is je doelgroep innerlijk veranderd, maar ook jij bent als mens en ondernemer veranderd. Dat heeft alles te maken met wat de pandemie in ons heeft aangeraakt. Voor jou zal dat mogelijk iets anders zijn dan voor mij. Maar het feit blijft dat niemand meer is wie hij/zij/… was. Dit erkennen is de eerste stap. Maar hoe nu verder?

Ik heb hierover nagedacht, maar het antwoord bleef uit. Dat kan ik begrijpen want het denken brengt ons zeer zelden tot de antwoorden die we nodig hebben om verder te kunnen groeien. De Yogi en ondernemer is doorgegaan zonder zichzelf een aantal cruciale vragen te stellen: (1) Wat raakt de pandemie in mij aan?, (2) Wil ik nog wel zo doorgaan met mijn onderneming?, (3) Wat voelt voor mij als belangrijkste kernwaarde in mijn leven en ondernemerschap?, (4) Hoe wens ik te leven en hoe vertaal ik dit naar mijn ondernemerschap?, (5) Wat voelt dierbaar voor mij?, (6) Wat ben ik bereid om op te geven voor het ondernemerschap?, Wat doet mij blijdschap ervaren?. Het zijn slechts een aantal vragen die ik deelnemers stel tijdens het zes maanden traject dat ik ‘Onderneem als een Yogi‘ noem.

We hebben ons zelf die belangrijke levensvragen te stellen. Immers, je hebt maar een leven. En de tijd die je gegeven is is eindig. Juist omdat je niet weet wanneer die tijd voorbij is is het des te belangrijker om jezelf die vragen nu te stellen. De kracht van een community is dat je in het gezelschap bent van gelijkgestemden. En daarom bied ik dit traject deels online en deels op locatie aan. In groepen van maximaal tien deelnemers. Als bonus heb ik twee super mooie evenementen die ik erbij aanbied. Geheel verzorgd, waarbij je antwoorden krijgt op belangrijke levensvragen. Deze kun je een op een vertalen naar zowel je persoonlijke leven als je onderneming. Ik doe dit echter niet alleen. Beide dagen ontmoet je een inspirerende spreker die een super mooie activiteit verzorgd. Gisteren sprak ik met een ondernemer waarvan ik wil dat ze het eerste evenement verzorgd. Een super mooi en inspirerend gesprek vol mogelijkheden voor de deelnemers.

Het bijzondere is dat niemand -behalve wij- weten om welke spreker het gaat en om welk evenement. Wie mij kent weet dat je geen suffe presentatie achter een bureau in een inspiratieloze ruimte hoeft te verwachten. Nee, we gaan de natuur in. Alle elementen zijn vertegenwoordigd, want ik laat me in alles -privé en zakelijk- inspireren door de natuur en de vijf elementen. Het is een geheel verzorgde dag. Super luxe en bijzonder. Dit is slechts een van de evenementen die ik als onderdeel van dit zes maanden traject aanbied. Ieder zes maanden traject bestaat uit een of twee evenementen. Voor het traject dat in november 2023 start heb ik gekozen voor twee evenementen. Geen enkel zes maanden traject zal echter dezelfde evenementen bevatten. Dit doe ik bewust. Ook kies ik ervoor bewust stil te houden wat de evenementen zijn. Dat hoor je vlak voor of bij aanvang van het evenement.

Het eerste evenement laat de natuur zien zoals ze bedoeld is, waarbij eer en respect wordt getoond voor onze medebewoners. Er is een link met de Bhagavad Gita en de Yoga filosofie. Ik vertel echter pas op de dag zelf welke link er is.

Ben jij een Yogi en daarnaast ondernemer? Realiseer je je ten diepste dat het leven eindig is en dat je alles uit jezelf, je leven en je ondernemerschap wenst te halen? Wens je het beste van je talenten te delen met anderen? Sta je open voor diepe transformaties, die mogelijk alles zullen veranderen om je diepste kernwaarden te onthullen en je een heldere blik geven op de koers die je mag varen in je leven en je ondernemerschap? Wil je meer leren over natuurlijk leiderschap? Ben je bereid om in vertrouwen in te stappen en twee magische evenementen als bonus te ontvangen? Geef je dan vooral op voor ‘Onderneem als een Yogi’. Ik heb slechts plek voor tien personen.

Dit is waar Yoga, ondernemerschap, zelfbewustzijn, voldoening, inspiratie en natuurlijk leiderschap samenkomen. Wees welkom lieve Yogi. Het is nu tijd om het veld vol mogelijkheden in te stappen!