Yoga Nidra

Yoga Nidra is afgeleid van de Tantra’s. Het is een krachtige techniek, waarin de beoefenaar leert om bewust te ontspannen. Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen slaap en Yoga Nidra. Om diep te kunnen ontspannen dient men bewust te zijn. Dit zijn we niet wanneer we slapen. Absolute ontspanning, zoals bij Yoga Nidra, draait om bewust aanwezig zijn. Het omvat een systematische methode die volledige ontspanning teweeg brengt. Volg Yoga Nidra in Gouda . Altijd in klein groepen, waar jij als individu centraal staat.


Yoga Nidra

De term Yoga Nidra is afkomstig uit het Sanskriet en bestaat uit twee woorden, namelijk Yoga dat eenheid of éénpuntige aandacht betekent en Nidra dat slaap betekent. Wanneer Yoga Nidra wordt beoefend lijkt men te slapen, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau van gewaarzijn. Je zou kunnen zeggen dat het hier gaat om een psychische slaap of een diepe ontspanning met een innerlijk gewaarzijn. De zintuigen worden naar binnen gericht. De beoefenaar keert naar binnen met de aandacht. Tijdens het beoefenen van Yoga Nidra pendelt men tussen slapen en waken. Tussen contact met het onderbewuste en het onbewuste.

Oorsprong van spanning

Door hedendaagse stress en spanning heeft er een versnippering plaatsgevonden van de menselijke energie. Hierdoor is de mens in disbalans geraakt en de beleving en ervaring van evenwicht en harmonie veelal verloren. De mens is (materieel) gaan overleven. Hierdoor is de mens zich veelal niet meer bewust van het effect hiervan op ons. Vanuit deze disbalans ontstaan ziekten met nieuwe dimensies, uitingen en openbaringen. Denk hierbij aan stress.

We piekeren, maken ons zorgen en gaan voorbij aan lichamelijke sensaties door ons te verzetten tegen emoties en gevoelens die we als ongemak ervaren. Ongeacht of we veel denken of niet veel denken, we bouwen continue spanning op. Ook kun je spanning opbouwen door lichamelijke arbeid of wanneer je niet werkt. Teveel of te weinig slapen creëert ook weer spanning. En ook ons voedingspatroon kan spanning opleveren. Deze spanningen hopen zich op in de verschillende lagen van de menselijke persoonlijkheid. Spanningen verzamelen zich in het spierstelsel, het emotionele stelsel en in het mentale stelsel.

Sankalpa

Bij de beoefening van Yoga Nidra is het Sankalpa misschien wel het meest effectieve middel om de geest te trainen. Het Sankalpa maak je voor jezelf gedurende iedere Yoga Nidra beoefening. Sankalpa is een woord uit het Sanskriet dat vertaald wordt als besluit of beslissing. Het is een zeer belangrijke fase van Yoga Nidra en wordt gezien en ervaren als een krachtige methode om de persoonlijkheid en de richting in het leven opnieuw vorm te geven langs positieve lijnen. Het Sankalpa neemt de vorm aan van een korte geestelijke verklaring die wordt ingeprent in het onderbewustzijn, wanneer dit ontvankelijk en gevoelig voor zelfsuggestie is tijdens de beoefening van Yoga Nidra.

Het effect van Yoga Nidra beoefening

Het beoefenen van Yoga Nidra geeft lichaam en geest de mogelijkheid om fysieke, mentale en emotionele spanning vrij te laten. Hierdoor kunnen we meer richting in ons leven ervaren, krijgen we meer inzicht in onze menselijke aard en kunnen we persoonlijke groei en ontwikkeling ervaren door middel van diepe transformatie.

Klik voor het lesrooster en/of om jezelf in te schrijven voor een les op de volgende link LES RESERVEREN


Yoga Nidra opleidingen en training

Yoga Nidra Opleiding

Wil je een opleiding Yoga Nidra volgen, voor jezelf of om Yoga Nidra te delen met anderen, dan ben je bij Rashna yoga en coaching aan het goede adres. In de Yoga Nidra Opleiding leer je niet alleen om voor jezelf een goede Yoga Nidra practice op te bouwen, maar leer je ook om Yoga Nidra te delen met anderen. Al het lesmateriaal is zodanig opgebouwd dat het minimale tijd en inspanning van je vraagt om het lesmateriaal tot je te nemen. Daarnaast staat je eigen Yoga Nidra beoefening centraal. Deze opleiding is geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde Yoga Nidra beoefenaar. Voor meer informatie over deze opleiding zie Yoga Nidra Opleiding.

Training Yoga Nidra en Systemisch Werk

In deze training neem ik zowel de beginnende als gevorderde Yoga Nidra beoefening mee in de wereld van zowel Yoga Nidra als Systemisch Werk (familie opstellingen). De ervaring leert dat Yoga Nidra een krachtige tool is om in te zetten bij persoonlijke groei en ontwikkeling. Het beoefenen van Yoga Nidra draagt bij aan zelfbewustzijn en thema's in jezelf en in je leven die aandacht vragen. Meer bewustzijn en inzicht in die thema's en de herkomst ervan kan verkregen worden door middel van Systemisch Werk (familie opstellingen). Voor meer informatie over deze training zie Online / Offline Yoga Nidra en Systemisch Werk.

Opleiding Adem, Meditatie en Yoga Nidra voor kinderen

In deze opleiding staat het kind en diens ontwikkeling centraal. Je leert over de ontwikkeling van het ademhalingsstelsel en diverse ademhalingstechnieken om kinderen bewust te maken van de ademhaling en het op een correcte wijze ademen. Daarnaast staan de beoefening van Meditatie en Yoga Nidra centraal in deze opleiding. Meditatie en Yoga Nidra beoefening voor kinderen heeft een positief effect op de groei en ontwikkeling van het kind. Voor meer informatie over deze opleiding zie Adem, Meditatie en Yoga Nidra voor kinderen

Opleiding Meditatie en Yoga Nidra voor tieners

In deze opleiding staat de tiener en diens ontwikkeling centraal. In het leven van een tiener is veel gaande. Ze maken de transformatie van tiener naar jong volwassene en dit gaat gepaard met diverse veranderingen in hun zelf en in het leven van de tiener. In deze opleiding leer alles over de adem, Meditatie en Yoga Nidra met betrekking tot tieners. Meer informatie over deze opleiding volgt spoedig.

Opgeven of meer infomatie

Wil je je opgeven voor een opleiding, training of persoonlijke begeleiding of heb je naar aanleiding van het lezen van deze informatie vragen, neem dan contact op via het contactformulier. Bij inschrijving wordt je geacht de algemene voorwaarden gelezen te hebben en akkoord te gaan. Lees voor inschrijving de algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden