Blog

Burn-out als symptoom voor een onvervuld verlangen

Haar anders zo sprankelende uitstraling heeft in de loop der jaren plaats gemaakt voor diepe droefenis. Een diep gevoeld gemis dat ze maar niet kan verklaren. Zelf zegt ze hierover dat ze de blijdschap niet meer kan voelen. Op geen enkel vlak in haar leven. Een bezoek aan de huisarts leerde haar dat haar symptomen vergelijkbaar zijn met een burn-out.

Daar zit ze dan. Amper 30 jaar oud met de diagnose burn-out. Sinds die diagnose is ze zich nog rotter gaan voelen. Als het aan haar zou liggen zou ze hele dagen onder de dekens doorbrengen en slapen. Alleen maar slapen. Maar er lijken niet genoeg uren in de dag om de vermoeidheid te boven te komen door middel van slaap. Inmiddels heeft ze al van alles geprobeerd, maar naar eigen zeggen levert niets haar echt een langdurig gevoel van energie op.

Ik stel voor het over een andere boeg te gooien. Mijn ervaring is namelijk dat een burn-out een symptoom is van een diep onvervuld verlangen, waar we het bestaan wel of niet van kennen. Om haar te leren kennen zullen we eerst tijd met ons zelf moeten leren doorbrengen. Niet het doen staat hier centraal, maar het voelen.

Momenten van stilte en introspectie leren je om jezelf te leren kennen. Om antwoorden te verkrijgen op vragen als 'Wie ben ik nu eigenlijk?', 'Waarom ervaar ik wat ik ervaar?' en 'Waarom doe ik wat ik doe?'. Wie beter dan jij zelf kan deze vragen voor je beantwoorden. Door jezelf in stilte innerlijk vragen te stellen.

In het begin zullen deze vragen wellicht wat oppervlakkig lijken, maar naarmate de tijd verstrijkt en je vaker gesprekken met jezelf hebt, zal je beoefening een diepgang bereiken die je in staat stelt belangrijke levensvragen te stellen. Het enige wat je hoeft te doen is dagelijks voor een moment te gaan zitten in een comfortabele houding, je ogen te sluiten, je vraag te stellen en de antwoorden in stilte tot je te laten komen. Deze oefening zal je je ware zelf tonen. Dat wat je als mooi ervaart, maar ook dat wat je mogelijk als minder mooi ervaart. Schrik daar niet van. Het hoort nu eenmaal bij hoe jij jezelf op dat moment ervaart. Adem door en ervaar wat je ervaart.

Zodra je ontdekt wie je nu eigenlijk bent, kun je ook gaan ontdekken waar je nu werkelijk naar verlangt in het leven. Het antwoord hierop geeft je focus en deze focus maakt het mogelijk om prioriteiten in je leven te stellen, die in lijn zijn met dit diep gevoelde verlangen.

Mensen met de diagnose burn-out vertellen me vaak geen focus in hun leven te hebben en zich vaak bezig te houden met dingen die ze geen voldoening geven. Het hebben van focus, kunnen concentreren en het kunnen aanbrengen van prioriteiten in je leven kunnen dan bijzonder goed van pas komen.

Namaste, Rashna


Sommige verhalen zijn fictief. Anderen niet. Deze verhalen worden met toestemming gedeeld en indien passend aangepast om de privacy van de betrokkene(-n) te waarborgen of om het verhaal leesbaar te maken.

Gratis audio

Wilt u het gratis Yoga Nidra audio ontvangen per email?